Back to All Events

LJUBLJANA • MAKER FAIRE • DIY ELEKTRONIČKE KNJIGE

  • Mini Maker Faire Tobačna ulica Ljubljana, Ljubljana, 1000 Slovenia (map)

Pripremaš knjigu. Razmišljaš o tome kojim putem krenuti; u suradnju s izdavačem ili ćeš se radije odlučiti za vlastitu nakladu?

Obje varijante imaju svoje dobre i slabe strane. No, ako ti je važno da sve konce čvrsto držiš u svojim rukama, onda su e-knjige i samostalno digitalno izdavaštvo optimalan izbor.

S procesom digitalnog samoizdavaštva možeš se upoznati na demo predavanju o samostalnoj izradi i objavljivanju e-knjiga na manifestaciji Mini Maker Faire u Ljubljani, u subotu, 13. svibnja 2017., do 14.30 do 15.30 sati u Tobačnoj ulici.

Predavanje dio je programa s kojim Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture Radiona - Zagreb Maker Space gostuje na  Mini Maker Faireu. Upad je slobodan, radni jezik je engleski, a u samo sat vremena steći ćeš dovoljno teorijskih, ali i praktičnih znanja za započinjanje procesa samostalne objave e-knjige. 

Samoizdavaštvo je cool

Nakon kratkog pogleda na povijest izdavaštva te propitivanje budućnosti knjige, kako iz autorskoizdavačke, tako i iz čitalačke perspektive, slijedi praktični aspekt procesa samostalnog izdavaštva. O čemu se sve autor mora pobrinuti prije nego objavi e-knjigu? Popis aktivnosti uključuje izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju, promociju…

Zvuči komplicirano? Donedavno je doista i bilo, no recentni online alati cijeli proces čine sasvim jednostavnim. Pri tome autor upravlja cijelim procesom - upravo to je čar samostalnog izdavaštva. U vlastitoj nakladi svoje radove su čitateljima ponudili i klasici poput Jane Austen, Charlesa Dickensa, Marcela Prousta, Walta Whitmana, Ernesta Hemingwaya... i sve to u vrijeme dok je izdavački proces bio višestruko složeniji, a digitalna tehnologija puka maštarija.

Kako to izgleda u praksi?

I za kraj, da ne bi sve ostalo samo na teoriji, jednu knjigu ćemo formatirati i lansirati kao 'preorder' putem servisa Amazon, iBooks, Google Play, Barnes&Noble, Kobo, Scribid i Tolino. Zašto kao 'preorder'? Ukoliko se prvi put susrećeš sa samostalnim izdavaštvom, rok će te motivirati, a ukoliko rukopis već imaš spreman, bit će ti lakše ako znaš da još imaš malo lufta za korekcije. Koliko lufta? Amazon daje do 3 mjeseca, a iBooks omogućava razdoblje od godinu dana za prednarudžbe.

Kao posljednje, no ne i najmanje važno, prodiskutirat ćemo o strategiji pozicioniranja knjige kako bi je zainteresirana publika mogla brzo i lako pronaći.

Vidimo se na demo predavanju o samostalnoj izradi i objavljivanju e-knjiga na manifestaciji Mini Maker Faire u Ljubljani, u subotu, 13. svibnja 2017., u 14.30 sati u Tobačnoj ulici. Nabrusi maštu, napuni bateriju mobitela i dođi!


Demo predavanje održat će Irena Krčelić, samostalna umjetnica; dramaturginja i scenaristica. Kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.