Back to All Events

OSIJEK • MAKER FAIRE • 'URADI SAM' E-KNJIGE

  • Elektrotehnička i prometna škola Osijek Istarska ulica Osijek, Osječko-baranjska županija, 31000 Croatia (map)

Oduvijek želite napisati i objaviti knjigu, ali već sama pomisao na potrebnu proceduru i natezanje s izdavačima ubija svaku inspiraciju? Što kažete na e-knjigu?

Odlično! Dobrodošli ste na demo predavanje o samostalnoj izradi i objavljivanju e-knjiga na manifestaciju Mini Maker Fair u Osijeku, u subotu, 29. travnja 2017., u 14 sati u Elektrotehničku i prometnu školu Osijek, Istarska 2. 

Demo predavanje o samostalnoj izradi e-knjiga dio je programa s kojim Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture Radiona - Zagreb Maker Space gostuje na osječkom Mini Maker Faireu.

Upad je slobodan, a u samo sat vremena steći ćete dovoljno teorijskih, ali i praktičnih znanja, kako biste mogli započeti s procesom samostalne objave e-knjige. 

Samoizdavaštvo je cool

Prva stvar na tapeti demonstracijskog predavanja je kratki pogleda na povijest izdavaštva te mozganje o budućnosti knjige, kako iz autorskoizdavačke, tako i iz čitalačke perspektive.

Zatim slijedi praktični aspekt procesa samoizdavaštva. O čemu se sve autor mora samostalno pobrinuti prije nego objavi e-knjigu? Popis aktivnosti uključuje izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju, promociju…

Zvuči komplicirano? Donedavno je doista i bilo, no danas svatko brzo i lako može izdati knjigu koristeći online alate, ulažući samo vrijeme, rad i spremnost za učenje. Pri tome sami upravljate cijelim procesom - upravo to je čar samoizdavaštva. Uostalom, naći ćete se u dobrom društvu; Jane Austen, Charles Dickens, Marcel Proust, Walt Whitman, Ernest Hemingway... sve su to bili ljudi koji nisu čekali da nakladnik ustane na desnu nogu, nego su zasukali rukave i odradili samoizdavački sprint. 

I za kraj, jednu knjigu ćemo formatirati i lansirati kao 'preorder' putem servisa Amazon, iBooks, Google Play, Barnes&Noble, Kobo, Scribid i Tolino. Zašto kao 'preorder'? Ukoliko s prvi put susrećete sa samoizdavaštvom, rok će vas motivirati, a ukoliko rukopis već imate spreman, bit će vam lakše ako znate da još imate malo lufta za korekcije. Koliko lufta? Amazon daje do 3 mjeseca, a iBooks omogućava razdoblje od godinu dana za prednarudžbe.

Kao posljednje, no ne i najmanje važno, prodiskutirat ćemo o strategiji pozicioniranja knjige kako bi je zainteresirana publika mogla brzo i lako pronaći.

Vidimo se na demo predavanju o samostalnoj izradi i objavljivanju e-knjiga na Maker Faireu u Osijeku, u subotu, 29. travnja 2017., u 14 sati u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, Istarska 2. Nabrusite maštu, našiljite olovke, napunite bateriju mobitela i dođite!


Demo predavanje održat će Irena Krčelić, samostalna umjetnica; dramaturginja i scenaristica. Kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.

 

Više o Mini Maker Faire manifestaciji u Osijeku.