Back to All Events

ZAGREB & ONLINE • SCENARISTIČKA RADIONICA


  • Društvo za znanstvenu fantastiku SFera IV. Podbrežje 5 Zagreb, Grad Zagreb, 10000 Hrvatska (map)

Želiš se okušati u pisanju scenarija? Nema frke. Prijavi se za šestomjesečnu radionicu tijekom koje ćeš savladati osnove scenaristike i napisati scenarij za pilot epizodu TV serije.

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera poziva te na radionicu pisanja TV scenarija u žanru znanstvene fantastike, horora ili fantastike, pri čemu sudjelovati možeš uživo, u prostorijama SFere u Zagrebu ili radionici možeš pristupiti online, u formatu samostalnog e-učenja.

Uživo, u SFeri

S radom krećemo u utorak, 7. studenog 2017. godine u 20 sati, u prostorijama SFere na Kajzerici, IV. Podbrežje 5 u Zagrebu. Sastajat ćemo se dva puta mjesečno, svaki drugi utorak od 20 do 22 sata. Ulaz je besplatan, a broj sudionika ograničen na šest osoba.

Online

Ako ti Zagreb nije blizu ili ti termini utorcima navečer ne odgovaraju, uključi se u digitalno izdanje. Online radionica osmišljena je kao format samostalnog učenja uz praćenje video cjelina na platformi Teachable. Ulaz je besplatan, a broj sudionika neograničen. 

Što je cilj radionice i kome je namijenjena?

Želiš savladati osnove pisanja scenarija i možeš odvojiti oko četiri sata tjedno za učenje i rad? Odlično. Tijekom šest mjeseci usvojit ćeš osnovna znanja iz područja scenaristike te proći proces razvoja vlastite ideje u scenarij pilot epizode žanrovske TV serije, kao i proces prijave na jedan relevantan natječaj.

Kada, kako i gdje se mogu prijaviti?

Za sudjelovanje na radionici u prostorijama SFere u Zagrebu, raspiši sažetak (oko 500 riječi) vlastite ideje za scenarij prve epizode TV serije u žanru znanstvene fantastike, horora ili fantasya. Uz to pošalji i par rečenica o sebi na e-mail irena.krcelic[•]gmail.com do 27. listopada 2017. godine.

Radionica može primiti maksimalno šest sudionika, a povratnu informaciju primit ćeš 29. listopada 2017. godine putem e-maila.

Za online izdanje radionice nije potrebna prethodna prijava jer se radi o formatu samostalnog učenja uz video na platformi Teachable.

Kakav je plan rada?

Prva dva mjeseca posvećujemo temeljima, odnosno čitanju. Uspostavljamo naviku čitanja jednog scenarija tjedno i taj tempo držimo do kraja radionice. Uz to se fokusiramo na aktivan način čitanja, promatrajući znatiželjnim očima kreativca, a ne pasivnog konzumenta. Zajednički prolazimo kroz scenarije pilot epizoda TV serija Stranger Things, The Handmaid's Tale, The Walking Dead, Wayward Pines, Lost, Orphan Black, Mr. Robot, Game of Thrones, Firefly, Outlander, Doctor Who i Sleepy Hollow, a nakon toga svatko nastavlja s čitanjem prema vlastitom afinitetu.

Problematici strukturiranja priče u trajanju od sat vremena, koliko u prosjeku traje epizoda žanrovske TV serije, posvećujemo iduća dva mjeseca. Pri tome se osvrćemo na načine izlaganja priče pročitanih scenarija, nakon čega svatko kreće graditi strukturu vlastitog teksta. Ovo je obično najzahtjevniji dio radionice jer postavljamo temelje za finalnu fazu, samo raspisivanje, za koje ostavljamo posljednja dva mjeseca. I na kraju ostaje pitanje što i kako dalje s gotovim scenarijem, no više od tome kad doista bude i gotov!

Trebam li se pripremiti za radionicu?

Ne, ali nemam ništa protiv da pročitaš bar nekoliko scenarija pilot epizoda TV serija koje voliš, s obzirom da ćemo raditi kondicijski trening prema šemi 1, 2, 7, 14.

Gdje pronaći scenarije za čitanje? Guglaj naslove koji ti se sviđaju ili kreni odavde

Koliko će me to koštati?

Upad je besplatan jer su program podržali Ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar. 

Prijavljuješ li se na radionicu koja se održava u prostorijama SFere u Zagrebu, molim te provjeri možeš li:

- dolaziti dva puta mjesečno, utorcima od 20 do 22 sata, u SFeru
- odvojiti minimalno 4 sata tjedno za individualan rad (pisanje + rješavanje zadaća)
- odvojiti vrijeme za čitanje minimalno jednog scenarija tjedno
- čitati literaturu na engleskom jeziku.

Tko vodi radionicu?

SFenrističku radionicu osmislila je i vodi Irena Krčelić, samostalna umjetnica; dramaturginja i scenaristica.

Prvo izdanje SFenarističke radionice, s fokusom na dugometražni igrani film, odveslali smo 2014./2015. godine, pri čemu je troje od petoro redovitih polaznika uspješno napisalo scenarij za dugometražni igrani film, a dvije polaznice (Mihaela Marija Perković i Zrinka Denić) osvojile potporu za razvoj scenarija pri Hrvatskom audiovizualnom centru.

Podrška programu

Realizaciju programa podržali su Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.