Back to All Events

ZAGREB • SFERAKON • KAKO NAPRAVITI SVOJU E-KNJIGU

  • Fakultet računarstva i elektrotehnike 3 Unska ulica Zagreb, Grad Zagreb, 10000 Croatia (map)

Pripremaš SF roman ili samostalnu zbirku žanrovskih priča, a pri tome sve konce želiš čvrsto držati u svojim rukama?

Odlično, onda je samostalno digitalno izdavaštvo baš za tebe, pa dođi na demo predavanje na kojem ćeš se upoznati s osnovama samoizdavaštva. Gdje i kada? U nedjelju, 14. svibnja 2017., u 17.15 sati, u sklopu progama Dana znanstvene fantastike SFerakon koji se, kao i obično, održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3 u Zagrebu. Upad je slobodan uz konvencijsku ulaznicu.

Samoizdavaštvo je cool

Ne samo da sve konce držiš u rukama i samostalno upravljaš cijelim procesom, nego se nalaziš i u dobrom društvu. Uostalom, pogledaj izvještaj za 2016. godinu na američkom tržištu. Gotovo pola (42%) od ukupnih prodanih beletrističkih naslova autori su publicirali samostalno. 

O čemu se sve autori moraju pobrinuti prije nego objave svoj rad? Popis aktivnosti uključuje izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju, promociju…

Zvuči komplicirano? Donedavno je bilo, no recentni online alati omogućuju autorima da proces publiciranja izvedu lako, brzo i bez drugih troškova osim ulaganja vlastitog vremena i rada.  

Kako to izgleda u praksi?

Da ne bi sve ostalo samo na teoriji, tijekom demo predavanja jednu e-knjigu ćemo formatirati, pripremiti joj osnovne meta podatke i zatim ju lansirati kao 'preorder' putem servisa Amazon, iBooks, Google Play, Barnes&Noble, Kobo, Scribid i Tolino.

Zašto kao prednarudžbu? Ukoliko se prvi puta susrećeš sa samoizdavaštvom, rok će te motivirati, a ukoliko rukopis već imaš dovršen, bit će ti lakše ako znaš da imaš još dovoljno lufta za korekcije. Koliko točno? Pa... Amazon nudi 3 mjeseca, a iBooks prihvaća prednarudžbe i do godinu dana unaprijed.

Kao posljednje, no ne i najmanje važno, prodiskutirat ćemo o strategiji pozicioniranja knjige kako bi je zainteresirana publika mogla brzo i lako pronaći.

Vidimo se na demo predavanju o samostalnoj izradi i objavljivanju e-knjiga u nedjelju, 14. svibnja 2017., od 17.15 do 18 sati na Danima znanstvene fantastike - SFerakon 2017 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3 u Zagrebu. Upad je slobodan uz konvencijsku ulaznicu.

Našilji olovku, napuni bateriju mobitela i dođi, a do tada pogledaj prezentaciju s demo predavanja s osječke Mini Maker Faire manifestacije i poigraj se s nekim od alata.


Demo predavanje održat će Irena Krčelić, samostalna umjetnica; dramaturginja i scenaristica. Kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.