Back to All Events

ZAGREB • NAPRAVI SVOJ LARP


Opet gnjaviš sve svoje prijatelje pričom o zadnjem filmu koji te oduševio? Umjesto da samo pričaš o filmu, iskoristi ga kao poligon za igru. Stvori svoj LARP!

Iz igre  Brod  Foto iz arhive kolektiva dizajnera LARP igara Terrible Creations

Iz igre Brod
Foto iz arhive kolektiva dizajnera LARP igara Terrible Creations

Ako ne znaš što je LARP, najbolji način da doznaš jest da napraviš svoj vlastiti. Već imaš iskustva u igranju LARP igara? Još bolje! Dođi i napravi svoju igru na radionici u sklopu Festivala prava djece

Možeš birati između ova dva termina:
- subota, 14. listopada, od 14.30 do 16.30 sati
- nedjelja, 15. listopada, od 14.30 do 16.30 sati
Lokacija: dvorana Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, Gundulićeva 55.

Radionica je besplatna. Obavezno se prijavi na stranicama Festivala prava djece. Klikni pod "prijave" i predbilježi se!

Ehm..., što je to LARP?

LARP ili live-action-role-playing je društvena igra koja uključuje igranje uloga uživo. Odvija se u realnom vremenu i prostoru, uživo, u izravnoj interakciji s drugim igračima. Posebno je fora što su LARP igre složene tako da je svaki sudionik ujedno i glavni junak ili junakinja priče.

Kako to zapravo izgleda? Pa, zamisli da iznenada ulijećeš u filmsku scenu! Unaprijed zadanog scenarija nema, a što će se dogoditi ovisi o onome što ćeš poduzeti. Pri tome ne moraš znati glumiti, niti se to od tebe očekuje. Samo opušteno preuzimaš ulogu i prepuštaš se da te igra vodi. 

LARP igre, osim za zabavu, mogu se koristiti i za poticanje kritičkog promišljanja. Posebno je zanimljivo odigrati igru koja se bazira na temi ili sekvenci filma ili TV serije koju voliš jer tada aktivno ulaziš u svijet koji si do tada samo pasivno promatrao. Aha, nakon toga sve izgleda drukčije!

Foto: Matej Čelar, arhiva dizajnera LARP igara Terrible Creations

Foto: Matej Čelar, arhiva dizajnera LARP igara Terrible Creations

LARP se koristi i kao metoda prenošenja znanja, pa tako već skoro jedno desetljeće u Danskoj djeluje srednja škola Osterskov Efterskole u kojoj učenici cjelokupni kurikulum usvajaju kroz LARP igre, rasturajući pri tome državnu maturu bolje nego njihovi kolege iz redovnih škola!

Ravnatelj i suosnivač škole Osterskov Efterskole, prof. Mads Lunau, ove je godine gostovao u Zagrebu na konferenciji Portal 5 i pričao o svojim iskustvima LARPanja u školi. Zanima li te nešto više o takvoj vrsti školovanja, svakako pročitaj ovaj odličan intervju s prof. Lunauom!

Što ćemo raditi na radionici?

Prvo ćemo isprobati jednu LARP igru, a onda napraviti i testirati vlastitu.

Za upoznavanje s LARP igrama odigrat ćemo igru Brod koju je osmislio kolektiv dizajnera igara Terrible Creations, a nastala je prema motivima iz filma Pirati s Kariba.

Nakon toga ćemo se podijeliti u grupe te osmisliti i testirati vlastite LARP igre prema sekvenci omiljenog filma, koristeći pri tome metodologiju dizajnera igara Mikolaja Wichera.

Poljski dizajner igara Mikolaj Wicher djeluje u okviru Dziobak LARP studija, možda najpoznatijeg po igrama College of Wizardry u kojima stotinjak igrača kreira igre prema motivima iz svijeta Harry Pottera.

Tko će radionicu voditi?

Radionicu Napravi sam svoj LARP osmislila je i vodi Irena Krčelić, samostalna umjetnica; dramaturginja i scenaristica, vanjska suradnica kolektiva dizajnera LARP igara Terrible Creations. 

Osim što stvara vlastite svjetove, Irena kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture i uživa u svim aspektima demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.

 
Later Event: October 23
ZAGREB • FLY ME TO THE MOON