Back to All Events

ZAGREB • SCENARISTIČKA GLEDAONICA: Dirk Gently's Holistic Agency

  • Radna soba Terrible Creations 10 Podolje Zagreb, Grad Zagreb, 10000 Croatia (map)

Ekscentrični istražitelj Dirk Gently jedini je holistički detektiv u gradu. Istražuje opskurne slučajeve temeljem unutarnje povezanosti, jer su zdrava logika i materijalni tragovi tako passé.

Kad isključite nemoguće, držao je Sherlock Holmes, ono što preostaje, ma kako nevjerojatno, rješenje je zagonetke. S druge strane, holistički detektiv Dirk Gently nije sklon eliminirati nemoguće.

E, sad, ako vam to miriši na Douglasa Adamsa, ne samo da nije krajnje nevjerojatno, nego je i posve sigurno. Dobrodošli u još jednu ekranizaciju prema motivima starog mahera. 

Prvu epizodu serijala Dirk Gently's Holistic Agency koju scenaristički potpisuje Max Landis gledamo od kraja prema početku u ležernoj atmosferi radne sobe Terrible Creations, Podolje 10 /// minuta pješke od Ilice prema Vinogradskoj /// u Zagrebu. 

Upad je slobodan. Dobrodošli!

OVAJ, ONAJ... PRVI PUT DOLAZIM NA GLEDAONICU. KAKO TO IZGLEDA?

Ležerno.

Obično krećemo tako što pogledamo kraj epizode, i to tako da svako malo zastajemo i pokušavamo se snaći u priči, pa nabadamo naslijepo što se to junacima zapravo događa. 

Onda porazgovaramo o tome što kraj govori o mogućem početku i sredini. Zatim izmislimo cijelu priču i posložimo je u dramsku križaljku tako da dobijemo skicu sukoba svih uključenih.

I na kraju - pogledamo početak i sredinu epizode da provjerimo jesmo li sve dobro pogodili. Pri tome se nekad potapšemo po leđima, nekad posvađamo, a sve to radi boljeg razumijevanja dramskih mehanizama koji pogone žanrovske serijale.

Program je osmislila i vodi Irena Krčelić.