Back to All Events

ZAGREB • SCENARISTIČKA GLEDAONICA: Les Revenants

  • Radna soba Terrible Creations 10 Podolje Zagreb, Grad Zagreb, 10000 Croatia (map)

Ove subote gledamo Les Revenants i pratimo ekipu koja se vraća iz mrtvih, al’ ne zato da terorizira naokolo… nego da pokuša uspostaviti normalan život.

Što prvo reći kad se vratiš iz groba? Ženo, daj burek i piva!

Nakon Ministarstva vremena, na tapeti gledaonice opet je politička tema - mirna reintegracija pokojnika. Gedamo prvu epizodu serije Les Revenants i pratimo ekipu koja bi i nakon sahrane htjela nastaviti sasvim normalan život. 

Eh, sad... Što je tu kome normalno, teško je reći. Uostalom, uključuje li opća deklaracija o pravima čovjeka i noticu o pravima zombija?

Prvu epizodu serijala Les Revenants čiji scenarij potpisuju Fabrice Gobert i Emmanuel Carrere, gledamo od kraja prema početku u ležernoj atmosferi radne sobe Terrible Creations, Podolje 10 (minuta pješke od Ilice prema Vinogradskoj) u Zagrebu. 

Upad je slobodan. Dobrodošli svi, a posebna pogodnost živim mrtvacima. Pivo na račun kuće!

OVAJ, ONAJ... PRVI PUT DOLAZIM NA GLEDAONICU. KAKO TO IZGLEDA?

Ležerno.

Krećemo tako što pogledamo kraj epizode, i to tako da svako malo zastajemo i pokušavamo se snaći u priči, pa nabadamo naslijepo što se to junacima zapravo događa. 

Onda porazgovaramo o tome što kraj govori o mogućem početku i sredini. Zatim izmislimo cijelu priču i posložimo je u dramsku križaljku tako da dobijemo skicu sukoba svih uključenih.

I na kraju - pogledamo početak i sredinu epizode da provjerimo jesmo li sve dobro pogodili. Pri tome se nekad potapšemo po leđima, nekad posvađamo, a sve to radi boljeg razumijevanja dramskih mehanizama koji pogone žanrovske serijale.

Program je osmislila i vodi Irena Krčelić.