Back to All Events

ZAGREB • SCENARISTIČKA GLEDAONICA: Olive Kitteridge (01)

  • Radna soba Terrible Creations 10 Podolje Zagreb, Grad Zagreb, 10000 Croatia (map)
Elizabeth Strout Olive Kitteridge.png

OLIVE KITTERIDGE

“Čekam da pas umre, pa da si prosviram glavu”, lajtmotiv je učiteljice matematike Olive Kitteridge, čiju priču pratimo tijekom rujna u sklopu scenarističke gledaonice.

Gledaoničarsku sezonu otvara mini serija Olive Kitteridge koju scenaristički potpisuje Jane Anderson prema istoimenom djelu Elizabeth Strout.

Kao i do sada, držimo se načela gledanja od kraja prema početku. Vježba naopakog gledanja pomaže uštekavanju u scenaristički način razmišljanja, i od nje ne odstupamo.

No, jesenas izlazimo iz žanra, bavimo se sezonama, a ne samo pilotkama te bojkotiramo sjedenje, što znači da svatko raspisuje svoju verziju dramske strukture direktno na zid.

Zato dođite na vrijeme da uhvatite dobar komad zida.

Ulaz je slobodan, sav materijal dobit ćete na licu mjesta, a kako gledaonica može primiti do 8 osoba, ne bi škodilo da dolazak najavite

Okupljamo se u 17 sati, vrata zaključavamo u 17.15 (tko je došao, došao je), a lokacija je radna soba Terrible Creations, Podolje 10 u Zagrebu // minuta pješke od Ilice prema Vinogradskoj //.

OLIVE KITTERIDGE

Dolazite li prvi put, nema frke, začas ćete se uštekati.

U pravilu, gledaonice počinjemo tako što odgledamo kraj epizode i razgovaramo o tome što nam govori o mogućem početku i sredini. Zatim izmislimo cijelu priču i posložimo je u dramsku križaljku da dobijemo skicu sukoba svih junaka.

I tek onda pogledamo početak i sredinu epizode. Pri tome se nekad potapšemo po leđima jer smo sve dobro predvidjeli, nekad pošteno posvađamo jer nam je jedva išta pošlo od ruke, i sve to radi boljeg razumijevanja dramskih mehanizama koji pogone žanrovske serijale.

Program gledaonice je osmislila i vodi Irena Krčelić, a scenarij kompletne mini serije Olive Kitteridge možete preuzeti i pročitati u online čitaonici