Back to All Events

VARAŽDIN • Škola medijske kulture: Scenaristička radionica: od ideje do realizacije


  • Varaždin Hrvatska (map)

::: ::: ::: SCENARISTIČKA RADIONICA :::: ::: :::

OD IDEJE DO REALIZACIJE

u sklopu 21. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

od 18. do 28. kolovoza 2019.

Svake se godine ukupno znanje - na globalnoj razini - udvostručuje, zahtijevajući da mijenjamo način rada, pogotovo rada s klincima, generacijom kojoj je video univerzalni jezik.

A što s pisanjem? Scenaristi i dalje sjede i pišu, to se još nije promijenilo - iako nikoga ništa ne priječi da šeta i diktira u program za prebacivanje zvuka u tekst. No, hodali, plivali ili plutali, da bismo znali što, kako i zašto pisati, nužan je uvid u cijeli proces, od ideje do realizacije filma.

Zato na radionici pišemo, snimamo, montiramo i onda se vraćamo popraviti napisano. Pri tome nije cilj prikazivanje nastalih filmova publici - radit ćemo ih zbog nas samih, kako bismo kroz bolje razumijevanje stvaralačkog procesa pisali bolje scenarije.

Uostalom, tehnologija je toliko jeftina i pristupačna, da nema nikakvog razloga da scenaristi, radi probe i učenja, ne uključe kameru, mikrofon i bar jedno rasvjetno tijelo.

Cilj radionice

Provesti sudionike kroz proces stvaranja audiovizualnog djela – od ideje do realizacije, upoznavajući ih pri tome s nezahtjevnom tehnikom i jednostavnim, besplatnim digitalnim alatima za stvaranje filmova različitih namjena.

Kome je namijenjena

Osim nastavnicima i profesorima, kao podrška u radu s učenicima osnovnih i srednjih škola, radionica je namijenjena svim ostalim zaintresiranima za izražavanje, stvaralaštvo i komunikaciju kroz film i video.

SCENARISTIČKA RADIONCA  Od ideje do realizacije

SCENARISTIČKA RADIONCA

Od ideje do realizacije


Namjera je da se kroz grupni istraživalački rad sudionici upoznaju s različitim alatima te njima ovladaju u dovoljnoj mjeri za poticaj učenika u razvoju medijske pismenosti i implementiranje filma kao sredstva za učenički rad u nastavi te za samostalan rad.

Plan rada

Odabrat ćemo dvije teme i,  – radeći u dvije grupe – raspisati scenarije za:


• kratki igrani film (do 5 minuta)


• kratki dokumentarni film (do 5 minuta)


• kratki animirani film (do 2 minute)


• kratki edukativni film (do 3 minute)


• video klip za društene mreže (do 1 minute)


Od nastalih radova, odabrat ćemo tri - prema potrebama i afinitetima polaznika - te ih samostalno realizirati, te nakon toga korigirati scenarij u skladu s opaženim problemima u realizaciji. Pri tome ćemo koristiti svakome dostupnu opremu – digitalni fotoaparat, mobitel, bubicu, USB mikrofon te online alate za obradu i montažu slike i tona.

Upoznavši se s procesom, i isprobavši različite digitalne alate, polaznici će steći uvid u lepezu mogućnosti i odabrati one koji im najbolje odgovaraju.

Vrijeme i mjesto održavanja

Scenaristička radionica odvija se u sklopu programa Škole medijske kulture Ante Peterlić od 18. do 28. kolovoza 2019. u Varaždinu.

Prijave do 15. lipnja 2019. godine preko web stranica Hrvatskog filmskog saveza.

Uvjeti sudjelovanja i prijavnica.

Detaljnije informacije: Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa

m: +385 91 4783 701

e: sanja.zanki@hfs.hr

Koncepcija i priprema programa scenarističke radionice

Irena Krčelić, samostalna umjetnica - scenaristica i dramaturginja

Voditeljice

Irena Krčelić i Dalija Dozet, filmska redateljica

Za inspiraciju pogledajte nekoliko Dalijinih kratkih filmova na Vimeu.