Mladoženja je pomaknuta romantična komedija u kojoj mlada Zagrepčanka Ines dobiva zadatak da pronađe savršenu udavaču za Čandru, sina jedinca njezinog zahtjevnog šefa - indijskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Spletom matchmaking okolnosti, Ines i Čandra se zaljubljuju i potraga za onom pravom završava u Zagrebu.

Scenarij Mladoženja nastao je uz potporu HAVC-a.

MLADOŽENJA

• komedija sraza udvaralačkih običaja •

SINOPSIS

Dvadesetpetogodišnja Zagrepčanka Ines živi s bakom Agnezom koja, za razliku od unuke, vodi bogat i uzbudljiv ljubavni život. Na bakino neizmjerno čuđenje, Ines se tvrdoglavo kloni svih potencijalnih udvarača još od neslavnog ljubavnog brodoloma u srednjoj školi.

Taj tvrdokoran stav kako ljubav nije za nju, ima i nekih prednosti. Na primjer, donio joj je solidan posao. Prijateljica Danica ju je progurala na mjesto prevoditeljice u Veleposlanstvu Indije u Zagrebu. Nije bilo važno što Ines nema pojma o jeziku, kulturi ili običajima indijskog potkontinenta, za ovo je radno mjesto najvažnije od svega to što Ines muškarci ne zanimaju. 

Ubrzo se ispostavlja da je matchmaking, a ne prevođenje ono čime se Ines mora baviti. Veleposlanik namjerava oženiti sina jedinca Čandru te zadužuje Ines da roštilja online kataloge s mladenkama i traži prikladne udavače prema vrlo specifičnim zahtjevima. 

Potraga za brahmanskom suprugom krajnje je složen posao. Treba obratiti pozornost na brojne detalje: od kaste, ugleda i bogatstva obitelji, preko djevojčinog obrazovanja, ljepote i zdravlja, sve do datuma i sata rođenja zbog đotiš horoskopa. Veleposlanikov sin Čandra, pri tome ništa ne pomaže, već sabotira Ines nemogućim prohtjevima - prikrivajući time nevoljkost da se oženi. Nije ni njemu svejedno što će ostatak života provesti uz ženu koju biraju svi drugi, samo ne njegovo srce.

Ines teškom mukom vozi slalom kulturološkog sraza ne samo u komunikaciji sa Čandrom i mladenkama, nego i sa zaposlenicima Veleposlanstva, te biva zbunjena i razlikama u mentalitetu, kao i svim onim političkim, etničkim i socijalnim - Indija je multinacionalna zemlja s 18 službenih jezika i nizom nacionalnosti, što šarolika grupa diplomata u zagrebačkom Veleposlanstvu vjerno oslikava. 

U procesu potrage za prikladnom mladenkom, spletom šašavih okolnosti te uz pomoć prpošne bake Agneze i poduzetne prijateljice Danice, Ines i Čandra otpuštaju svoje strahove i zaljubljuju se preko ušiju... te potraga za onom pravom završava u Zagrebu.

Sva prava zadržana © Irena Krčelić i Mihaela Marija Perković, 2018.