Čitaj scenarije, gledaj filmove, ispisuj stranice

Špranca za proširivanje i produbljivanje scenarističkog zanata, prema Scottu Myersu, sasvim je jednostavna, a sastoji se od tri aktivnosti.

To su čitanje scenarija, gledanje filmova i ispisivanje stranica. Pri tome, kaže Scott - i totalno je u pravu -, dovoljno je zapamtiti svega četiri broja: 1, 2, 7, 14.

1 - Pročitaj jedan scenarij tjedno

Čitaj scenarije omiljenih filmova. Ili istraži nekoliko scenarija istog žanra zaredom. Iščitavaj scenarije u žanrovima koje baš i ne voliš da iskusiš drukčiji ton i atmosferu. No, svakog tjedna pročitaj bar jedan scenarij za dugometražni igrani film.

2 - Gledaj dva filma tjedno

Pogledaj jedan film u kinu, čisto iz gušta. Sjedni među grupu gledatelja i promatraj reakcije - oni su tvoja ciljana publika.

Drugi film pogledaj radi temeljitog proučavanja. Zabilježi glavne točke zapleta u formi dramske križaljke. Još bolje, razloži ga scenu po scenu.

Kombiniraj nove filmove i klasike ili gledaj ono što te privlači. Ali svaki tjedan pogledaj bar dva dugometražna filma.

7 - Ispiši sedam stranica tjedno

To je jedna stranica dnevno. Trebat će ti možda deset minuta, možda sat vremena. Koliko god trajalo, ispiši po stranicu dnevno, tako da tjedno izbaciš po sedam stranica scenarija.

Foto: Evan Clark

14 - Radi 14 sati tjedno na razvoju priče

Tako ćeš držati na uzdi razvoj vlastitih projekata. Dok pišeš jednu priču, pripremaš se za drugu. Rad na razvoju priče uključuje istraživanje, promišljanje, skiciranje likova, osmišljavanje zapleta...

Najbolje vrijeme za rad je upravo sada, a može i tijekom pauze za ručak ili nakon večere ili u ponoć. Bilo kako bilo, pronađi dva sata dnevno za pripremu priče.

Bilješke zapisuj uvijek na isto mjesto. Napravi jedan Google dokument. Ili za to koristi bilježnicu, pa sve do čega dođeš stavi u nju. Iznenadit ćeš se koliko ćeš sadržaja stvoriti mjesečno.

Većina scenarista žonglira s više projekata odjednom, dok pišu jedan projekt, pripremaju drugi. Stoga počni usvajati istu vještinu - dva sata dnevno, tako da svaki tjedan posvetiš 14 sati pripremama.

Dobitna kombinacija: 1, 2, 7, 14

Brojke 1, 2, 7 i 14 označavaju jednostavne i jasne ciljeve. Dnevne i tjedne. Ostvariš li ih, evo što ćeš napraviti za godinu dana:

Pročitat ćeš 52 scenarija.
Pogledat ćeš 104 filma.
Napisat ćeš dva scenarija za dugometražni film.

Proširiš li to na pet godina: 260 scenarija, 520 filmova, deset originalnih scenarija.

Vjerojatno ćeš pročitati 101 scenarij koje je Writer's Guild of America izdvojio kao najbolje, plus njih još 159.

Po svoj ćeš prilici pogledati sve s IMDB-ovog popisa 250 najboljih filmova, plus njih još 270.

I napisat ćeš onoliko originalnih scenarija koliko i Lawrence Kasdan (Body HeatThe BodyguardThe Big ChillGrand Canyon) prije no što mu je prvi krenuo u produkciju.

Naravno, pridržavaš li se jednostavnih ciljeva: 1, 2, 7, 14.

Izvor: Scott Myers