Kako napisati odličan sinopsis

--- ako ga pišeš prvi put, a i inače ----

Sinopsis je kratak prozni tekst u kojem na jasan i upečatljiv način prepričaš o čemu se radi u scenariju.

Najčešće nije duži od jedne stranice (otprilike 500 riječi), pri čemu radnju ispričaš od početka do kraja uplićući samo glavne junake te naznačujući opći ton da tema i žanr budu očigledni. 

Zašto ga pišeš?

Pa, najčešće iz jednog od ova dva razloga. 

A) Imaš ideju za scenarij i želiš je prijaviti na natječaj.

Sinopsis je prva stvar koju prilažeš u prijavi.

B) Imaš gotov scenarij i želiš ga dati na čitanje produkcijskoj kući.

Da bi netko odvojio vrijeme za čitanje tvog scenarija, prvo ga mora zainteresirati priča. 

Kako god okreneš, pisanje sinopsisa ti ne gine. Pristupiti mu možeš na različite načine, a s vremenom ćeš razviti svoj pristup i stil.

Ako tek počinješ, evo jednostavne šeme koja pali svaki put, čak i prvi.

1) Provjeri (dvaput) propozicije

Pišeš li ga za natječaj, provjeri broj dozvoljenih znakova ili riječi. Obično bude između 400 i 600 riječi. Nastoj se približiti donjoj granici. Na stolu recenzenta stoji brdo papira. Cijenit će kratkoću i jasnoću.

Traže li određeni font ili prored, slijedi upute. Ako ne, drži se osnovih postavki Microsoft Worda. Ovo nije trenutak za cifraste fontove i avangardne prijelome.

2) Zagrij se pišući nešto poznato

Prije pisanja vlastitog napiši jedan ili dva prema tuđim scenarijima. To je najbrži i najbolji put za savladavanje vještine sažimanja i odlična praksa za održavanje forme.

Idemo to odmah zajedno napraviti, na primjeru pilotki, odnosno prvih epizoda TV serija The Walking Dead i Stranger Things koje možeš preuzeti u čitaonici.

/Filmovima se bavimo drugi put./

Aktiviraj tajmer.

Cilj je ne prelaziti 15 minuta po sažetku. Sve više od toga vodi na mutan teren odugovlačenja, a to je zadnje mjesto gdje želiš parkirati.

3) Započni s 200 obaveznih riječi

Kao i u umjetničkom klizanju, treba skupiti bodove za tehničku izvedbu i umjetnički dojam. Znaš onu zlu sutkinju iz Bugarske koja na Olimpijadi ravnodušno dijeli niske ocjene zbog tehničkih propusta?

Scenarij pripada književnom rodu dramskih djela, što znači da se priča ne izlaže pripovijedanjem (kao, primjerice, u romanima) nego se prikazuje kolopletom sukoba među likovima. Izmamit ćeš osmijeh na licu bugarske sutkinje, a i svih ostalih čitača, jasno pokazujući tko je tu glavni junak, što žarko želi, a tko mu se ispriječio na putu.

Kreni prema ovoj smjernici.

JUNAKOV POČETNI PROBLEM + EKSKALACIJA PROBLEMA + DODATNA OPTEREĆENJA + GORUĆA PITANJA*

* za razliku od filma, u pilotki kraj ne donosi razrješenje, nego dolijeva ulje na vatru problema

Kako to izgleda na primjeru pilotke The Walking Dead? (Pročitaj je kasnije, sad se opusti i slijedi logiku stvaranja sinopisa.)

POČETNI PROBLEM: Šerifa Ricka brine hoće li ga žena napustiti i odvesti njihovog sina. Dok patrolira gradom, nevoljko povjeri svoje strahove kolegi Shaneu.

ESKALACIJA PROBLEMA: U uličnoj pucnjavi Ricka pogodi metak. Budi se u lokalnoj bolnici u posve novoj, suludoj stvarnosti - usred zombi apokalipse.
Na zgarištu rodnog grada preplavljenog zombijima očajnički traži svoju obitelj, ni ne sluteći da je njegov kolega Shane u međuvremenu postao novi partner njegove žene i očuh njegovom sinu. Ne samo to, Shane se pokazuje baš onakav muž i otac kakav je Rick oduvijek želio biti, a nije mogao ili znao kako.

DODATNA OPTEREĆENJA: Bježeći od zombija, Rick se uz teške muke probije do svoje kuće gdje susreće prve preživjele; muškarca Duanea i njegovog sina, koji je iste dobi kao i Rickov dječak.
Duaneova je supruga podlegla ugrizu i postala zombi. Nemoćan da preboli gubitak, Duane se ulogorio u njezinoj blizini, riskirajući time i svoj život, i život svog sina. Odbija krenuti dalje, no sugerira Ricku da bi njegova obitelj mogla biti u susjednom gradu, posljednjem utočištu preživjelih. U nadi da će ih naći, neopremljen i bez suvislog plana, Rick krene u potragu.

GORUĆA PITANJA: Hoće li ih naći? Može li vratiti ljubav žene i sina, ili će ga, poput Duanea, uništiti odbijanje da se suoči s novim okolnostima?

U nešto manje od 200 riječi riješeni su svi tehnički elementi i sad imaš bugarsku sutkinju na svojoj strani. Žanr je kristalno jasan, glavni junak i centralni sukob izloženi, kao i mamac za daljnje gledanje.

Po istom načelu izvlačiš 200 obaveznih riječi iz pilotke Stranger Things.

Za razliku od The Walking Dead, u kojem je iz aviona očito tko je glavni junak, što želi i protiv koga se bori, priča se u Stranger Things vrti oko gomile likova. Svaki ima svoj set problema i svi su zanimljivi. Kako u takvoj situaciji odabrati tko je tu glavni?

Provjeri tko je u najvećoj nevolji i kreni od njega. 

POČETNI PROBLEM: Na putu kući, nakon cjelodnevne igre s prijateljima, desetogodišnjeg dječaka Willa u šumi zaskoči napadač.

EKSKALACIJA PROBLEMA: No, napadač nije kriminalac ili psihopat. Willa otima opako, monsturozno stvorenje, gore, strašnije i čudnije od svih čudovišta koje su Will i njegovi prijatelji ikada zamišljali igrajući se AD&D avantura. Još gore, čini se da je neman povezana s eksplozijom u vladinom tajnom istraživačkim centrom, nakon koje agenti traže odbjegla stvorenja.

DODATNA OPTEREĆENJA: Willovu rastrojenu samohranu majku i introvertiranog starijeg brata mještani jedva podnose, pa nakon početnih natezanja oko procjene ozbiljnosti dječakova izbivanja ipak svi krenu u potragu. Istragu vodi lokalni šerif koji ima problema s alkoholom i drogama otkad je pod čudnim okolnostima izgubio vlastito dijete. Uz javnu potragu za Willom, paralelno se odvija i tajna hajka. Federalni agenti progone neobičnu djevojčicu s paranormalnim sposobnostima, ne prezajući ubiti one koji im se nađu na putu.

GORUĆA PITANJA: Willovi su prijatelji odani i hrabri, ali ipak samo klinci. Majka i brat rastrojeni. Šerif vrlo sumnjive vrijednosti u ulozi spasioca. Hoće li netko od njih uspjeti nadrasti samog sebe i spasiti Willa? A čudnovata djevojčica, je li desna ruka monstruma ili je ona to čudovište koje Willa drži zatočenog?

U ovih 200 riječi imaš sve tehničke elemente pod kontrolom. Žanr je pokriven, glavni junak, njegovi pomagači i neprijatelji te razlozi sukoba među njima. Atmosfera se jedva naslućuje kao i karakteri likova...

Srećom, ostalo je prostora da se i s jednim i s drugim poigraš.

4) Pusti svoj glas i dodaj još 200 riječi 

Prekroji onih dvjesto obaveznih riječi da zvuče kao da za šankom šarmiraš najboljeg komada u univerzumu i nadodaj još dvjesto kojima ćeš priči dati vjetar u leđa.

Sad je trenutak za dašak atmosfere i par neodoljih cveba o glavnom junaku. Izvuci šalu iz rukava, nabaci se smislom za jezovito ili onim tvojim neobičnim kutom gledanja na stvari.

Sva sredstva su dozvoljena. Pusti svoj autorski glas i napiši to na način koji bi oduševio tebe kao čitatelja i ponukao te da autora vučeš za rukav žicajući da ti da scenarij na čitanje.

Hajde.

Sad odmah.

Isključi wifi, uključi štopericu na 15 minuta i piši brzo, kao da kasniš na avion, a vožnja vagonom paralize-analize nije opcija.

5) Sad raspiši sažetak svoje priče

Nakon ugrijavanja prepričavanjem tuđe priče, raspiši svoju.

Slijedi iste korake.

Tajmer, 15 minuta, pišeš brzo baš kao da kasniš na avion. 

6) Prespavaj. Bar dvaput.

Nakon dan ili dva pogledaj ponovno sinopsis. 

Prezentira li dobro priču?

Ako obećava Harley Davidsona, a isporučuješ Vespu, korigiraj. Ili jedno, ili drugo.

Je li protočan? Čita li se lako?

Ako je prenatrpan nepotrebnim detaljima, ukloni ih. Možeš li izostaviti neki dio, a da priča ostane jasna i zanimljiva, onda tako i napravi. Kraće je bolje.

Može li se lako prepričati?

Testiraj na prijateljima. 

7) Odlično!

Dobar sinopis je poput dobro bačene udice. Poanta je zakačiti čitatelja tako da poželi odvojiti vrijeme za tvoj scenarij, a to je vještina koja se stiče vježbom.

Nastavi vježbati.

Napiši. Prespavaj. Testiraj.

I piši dalje!


Nešto nije jasno? Dođi na gledaonicu, pa da to riješimo na licu mjesta. Još bolje, dođi na iduću scenarističku radionicu i nabildaj svoje sinopsise.