Scenaristica
Ustani bane.jpg

USTANI, BANE

Irena Krčelić

 

Ustani, bane je nemoguća ljubavna priča mlade žene i svega dvjesto godina mlađeg muškarca koja započinje kada osamnaestogodišnji barun Jelačić s kraja 19. stoljeća stiže u današnji Zagreb i zaljubljuje se u milenijalku Beti, djevojku ispod svih plemićkih kriterija.

Produkcijska kuća: Maxima film

USTANI, BANE

SINOPSIS TV SERIJE

Milenijalka Beti, djevojka razočarana u ljubavi, zaklinje se kako više neće imati posla s lošim tipovima - poput njezinog bivšeg kojeg je upravo uhvatila s drugom. I naravno, inkriminirajuće fotke odmah objavljuje na svim društvenim mrežama.

Ako će ikada više imati dečka, pompozno objavljuje Beti na Snapchatu i Instagramu, on mora biti pošten, iskren, odan... Nastavljajući niz, sastavlja popis vrlina koje njezin budući treba imati, nižući osobine srednjovjekovnih heroja križane s moralnim kodeksom junaka iz Disneylanda. 

Kako bi je oraspoložile, prijateljice upriliče Beti vještičji obred prizivanja savršenog frajera. Auuu! Čini se da magične riječi, pronađene kratkim surfanjem na internetu, imaju neke čudne nuspojave. U oblaku dima, lagano osmuđen, pred koljena zaprepaštene Beti stiže brkati mladić u čudnom odijelu, opasan zlatom optočenom sabljom. Barun Jelačić, predstavlja se, potpuno zabezeknut. Zaspao je u konjušnici, da bi se probudio... gdje? U osmanlijskom haremu, sudeći po sablažnjujuće golim rukama lijepih djevojaka koja ga jednako zbunjeno gledaju. 

Pod rafalom djevojačkih pitanja, mladi barun sve priznaje: on je štićenik elitne bečke vojne škole Therezianum, pun velikih snova i ambicija, no s vrlo malo borbenog iskustva, osim onih u udvaranju damama... tijekom kojih je zaradio sifilis. Oh, Bože! Da nije umro?, proleti mu kroz glavu. A ova ljepota pred njim... njegove anđelice čuvarice?

Telefonski poziv Vrapču potvrdi da se ne radi o odbjeglom pacijentu, a frapantnu sličnost s portretom zrelog bana Jelačića na novčanici od 20 kuna Beti prihvati kao krunski dokaz da mladić govori istinu: povukla je nacionalnog heroja iz 19. u 21. stoljeće! Uz nemali osjećaj krivnje, Beti uzima pod Bana svoju zaštitu.

Prvi korak: ambulanta za venerične bolesti. Drugi korak: snalaženje u suvremenom svijetu. Treba naći posao, naučiti voziti auto, steći prijatelje... Treći korak, opominje samu sebe: ne zaljubiti se u Bana.

Bana za predsjednika.jpg

No, taj korak pođe po krivu i Beti se nađe do ušiju zaljubljena u budućeg nacionalnog heroja potpuno nesposobnog za prilagodbu suvremenom životu. Što je još gore, čini se da i Ban uzvraća osjećaje mlađahnoj raspuštenici ispod svih plemićkih kriterija...

Uz to, izostanak Jelačića iz njegove povijesne uloge počinje se osjećati u lokalnoj geopolitičkoj situaciji. Feudalizam je ostao neukinut, a Republika Hrvatska formalno još uvijek u personalnoj uniji s Mađarskom te pod izravnom upravom bečkog dvora.

Mediji zapljuskuju Beti vijestima o suludim potezima Vlade koja se ne snalazi u bujici novonastalih okolnosti sraza 19. i 21. stoljeća, no kad Ustavni sud legalizira ponovno uvođenje tlake i kmetskih davanja, a Betina baka bude osuđena javnim šibanjem kao coprnica, Beti shvati da je vrag odnio šalu. Bana se mora vratiti natrag kamo je došao. I to prije... nego bude izabran za predsjednika i upropasti ovo malo što je ostalo zdravog razuma u Lijepoj našoj.
 
Beti donosi tešku odluku, lomi svoje srce i odriče se ljubavi u koristi šireg društvenog dobra. Njezine prijateljice ponavljaju vještičji obred, opskrbljuju Bana zalihom Griotta i paketom Sumameda te protiv njegove banske volje katapultiraju Betinu nesretnu ljubav u natrag ropotarnicu povijesti.

Sva prava zadržana © Irena Krčelić, 2018.