Ustani, bane je nemoguća ljubavna priča mlade žene i svega dvjesto godina mlađeg muškarca koja započinje kada osamnaestogodišnji barun Jelačić s kraja 19. stoljeća stiže u današnji Zagreb i zaljubljuje se u milenijalku Beti, djevojku ispod svih plemićkih kriterija.

Produkcijska kuća: Maxima film

USTANI, BANE

SINOPSIS TV SERIJE

Milenijalka Beti čvrsto je odlučila. Više neće imati posla s lošim tipovima poput bivšeg kojeg je upravo uhvatila s drugom. I naravno, inkriminirajuće fotke odmah objavila na svim društvenim mrežama.

Ako će ikada više imati dečka, pompozno objavljuje Beti na Snapchatu i Instagramu, on mora biti pošten, iskren, odan... Na popisu vrlina svoje buduće ljubavi ističe plemenite osobine srednjovjekovnih heroja križane s moralnim kodeksom junaka iz Disneylanda. 

Kako bi oraspoložile Beti, prijateljice joj upriliče vještičji obred prizivanja savršenog frajera. Napiju se i čaraju; magične riječi, pronađene kratkim surfanjem na internetu, otpjevane u šesnaestercu, okinu neke čudne nuspojave... 

U oblaku dima, lagano osmuđen, pred koljena zaprepaštene Beti stiže brkati mladić u čudnom odijelu, opasan zlatom optočenom sabljom. Barun Jelačić, predstavlja se, potpuno zabezeknut. Zaspao je u konjušnici, da bi se probudio... gdje? U osmanlijskom haremu, sudeći po sablažnjujuće golim rukama lijepih djevojaka koja ga jednako zbunjeno gledaju. 

Pod rafalom djevojačkih pitanja, mladi barun sve priznaje: on je štićenik elitne bečke vojne škole Therezianum, pun velikih snova i ambicija, no s vrlo malo borbenog iskustva, osim onih u udvaranju damama... tijekom kojih je zaradio sifilis. Oh, Bože! Da nije umro?, proleti mu kroz glavu. A ova ljepota pred njim... njegove anđelice čuvarice?

Telefonski poziv Vrapču potvrdi Beti kako nitko sličnog opisa nije pobjegao iz duševne bolnice. Frapantnu sličnost s portretom zrelog bana Jelačića na novčanici od 20 kuna ona prihvati kao krunski dokaz da mladić govori istinu: povukla je nacionalnog heroja iz 19. u 21. stoljeće! Uz nemali osjećaj krivnje, Beti uzima pod Bana svoju zaštitu.

Prvi korak: ambulanta za venerične bolesti. Drugi korak: snalaženje u suvremenom svijetu. Treba naći posao, naučiti voziti auto, steći prijatelje... Treći korak, opominje samu sebe: ne zaljubiti se u Bana.

Bana za predsjednika.jpg

No, taj korak pođe po krivu i Beti se nađe do ušiju zaljubljena u budućeg nacionalnog heroja potpuno nesposobnog za prilagodbu suvremenom životu. Što je još gore, čini se da i Ban uzvraća osjećaje mlađahnoj raspuštenici ispod svih plemićkih kriterija...

Uz to, izostanak Jelačića iz njegove povijesne uloge počinje se osjećati u lokalnoj geopolitičkoj situaciji. Feudalizam je ostao neukinut, a Republika Hrvatska formalno još uvijek u personalnoj uniji s Mađarskom te pod izravnom upravom bečkog dvora.

Mediji zapljuskuju Beti vijestima o suludim potezima Vlade koja se ne snalazi u bujici novonastalih okolnosti sraza 19. i 21. stoljeća, no kad Ustavni sud legalizira ponovno uvođenje tlake i kmetskih davanja, a Betina baka bude osuđena javnim šibanjem kao coprnica, Beti shvati da je vrag odnio šalu. Bana se mora vratiti natrag kamo je došao. I to prije... nego bude izabran za predsjednika i upropasti ovo malo što je ostalo zdravog razuma u Lijepoj našoj.
 
Beti donosi tešku odluku, lomi svoje srce i odriče se ljubavi u koristi šireg društvenog dobra. Njezine prijateljice ponavljaju vještičji obred, opskrbljuju Bana zalihom Griotta i paketom Sumameda te protiv njegove banske volje katapultiraju Betinu nesretnu ljubav u natrag ropotarnicu povijesti.

Sva prava zadržana © Irena Krčelić, 2018.