Ustani, bane je nemoguća ljubavna priča mlade žene i svega dvjesto godina mlađeg muškarca koja započinje kada osamnaestogodišnji barun Jelačić s kraja 19. stoljeća stiže u današnji Zagreb i zaljubljuje se u milenijalku Beti, djevojku ispod svih plemićkih kriterija.

Produkcijska kuća: Maxima film

USTANI, BANE

SINOPSIS

Milenijalka Beti čvrsto je odlučila. Više neće imati posla s lošim tipovima poput bivšeg kojeg je upravo uhvatila s drugom. I naravno, inkriminirajuće fotke odmah objavila na svim društvenim mrežama.

Ako će ikada više imati dečka, pompozno objavljuje Beti, taj mora biti pošten, iskren, srčan i odan kao neki… srednjovjekovni vitez. U čast te odluke, prijateljice joj upriliče vještičji obred prizivanja savršenog frajera. Napiju se i čaraju; magične riječi, pronađene kratkim surfanjem na internetu, otpjevane u šesnaestercu, okinu neke čudne nuspojave... 

U oblaku dima, lagano osmuđen, pred koljena zaprepaštene Beti stiže brkati mladić opasan zlatom optočenom sabljom. Barun Jelačić, predstavlja se djevojkama, potpuno zabezeknut. Zaspao je u konjušnici, da bi se probudio... gdje? U osmanlijskom haremu, sudeći po sablažnjujuće golim rukama lijepih djevojaka koja ga jednako zbunjeno gledaju. 

Telefonski poziv Vrapču potvrdi Beti da im nitko sličan nije pobjegao i ona, uz nemali osjećaj krivnje, uzima Bana pod zaštitu.

Prvi korak: ambulanta za venerične bolesti. Sifilis je, srećom, izlječiv. Drugi korak: snalaženje u suvremenom svijetu. Treba naći posao, naučiti voziti auto, steći prijatelje... Treći korak, opominje samu sebe: ne zaljubiti se u Bana.

Bana za predsjednika.jpg

No, taj korak pođe po krivu i Beti se, spletom okolnosti, nađe do ušiju zaljubljena u budućeg nacionalnog heroja potpuno nesposobnog za prilagodbu suvremenom životu. A i on uzvraća vruće simpatije mlađahnoj raspuštenici ispod svih plemićkih kriterija...

Istovremeno, izostanak Jelačića iz njegove povijesne uloge počinje se osjećati u lokalnoj geopolitičkoj situaciji. Feudalizam je ostao neukinut, a Republika Hrvatska formalno još uvijek u personalnoj uniji s Mađarskom te pod izravnom upravom bečkog dvora.

Na krilima zaljubljenosti, Beti ne mari puno o valu suludih posljedica sraza 19. i 21. stoljeća koji je zapljuskuje putem medija, no kad Ustavni sud legalizira ponovno uvođenje tlake i kmetskih davanja, a njena baka bude osuđena javnim šibanjem kao coprnica, Beti shvati da je vrag odnio šalu. Bana se mora vratiti natrag kamo je došao. I to prije... nego bude izabran za predsjednika i upropasti ovo malo što je ostalo zdravog razuma u Lijepoj našoj.
 
Beti donosi tešku odluku, lomi svoje srce i odriče se ljubavi u koristi šireg društvenog dobra. Njezine prijateljice ponavljaju vještičji obred, opskrbljuju Bana paketom Sumameda, te protiv njegove banske volje katapultiraju Betinu nesretnu ljubav u natrag ropotarnicu povijesti.

Sva prava zadržana © Irena Krčelić, 2018.